Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van hypnose bij kinderen met het prikkelbaar darm syndroom of functionele buikpijn. Twee hiervan zijn in Nederland (mede) uitgevoerd door de oprichters van deze website, de kinderartsen Professor M. Benninga en Dr. A. Vlieger en hypnotherapeut mw. C. Frankenhuis.

 

Het eerste onderzoek

Het eerste onderzoek is uitgevoerd van 2003 tot 2007 in 52 kinderen tussen de 8 en 18 jaar (1). De helft van de kinderen werd behandeld door de kinderarts met allerlei soorten medicijnen tegen de buikpijn en de andere helft ging 6x naar een hypnotherapeut. Na een jaar bleek 25% van de kinderen die met medicijnen was behandeld, klachtenvrij terwijl 85% van de kinderen die hypnotherapie had gekregen klachtenvrij was. Dit was het eerste onderzoek wereldwijd dat liet zien dat hypnose een zeer effectieve behandeling is voor kinderen met chronische buikpijn. Alle kinderen uit deze studie zijn 5 jaar later nog een keer onderzocht en nog altijd bleek dat de kinderen die behandeld waren met hypnotherapie veel minder klachten hadden dan de kinderen die door de kinderarts waren behandeld (2).

Verder zijn er nog een paar kleine studies in andere landen uitgevoerd die vergelijkbare resultaten lieten zien. Ook bij volwassenen met prikkelbare darm syndroom zijn er al veel studies uitgevoerd die laten zien dat hypnotherapie 1 van de meest effectieve behandelmethoden is. (3)

 

Het tweede onderzoek

Het tweede Nederlandse onderzoek, de Fantasia studie, was groter van omvang en werd uitgevoerd tussen 2011 en 2015 (4). Het doel van dit 2e onderzoek was om twee vormen van hypnotherapie met elkaar te vergelijken, namelijk 6 individuele sessies bij een hypnotherapeut, versus een thuisbehandeling met standaard hypnose oefeningen op een CD met een werkboek er bij. We wilden graag weten welke behandeling het beste zou zijn voor kinderen tussen 8 en 18 jaar met chronische buikpijn op basis van prikkelbare darmsyndroom of functionele buikpijn en wat de kosten van beide behandelingen zijn. Nadat de kinderen 3 maanden behandeling hadden gehad, keken we in het jaar erna hoe het met de kinderen en hun buikpijn klachten ging. Daarnaast werd er ook gekeken naar effecten van beide behandelingen op kwaliteit van leven en emotioneel welbevinden.

Er hebben 260 kinderen meegedaan aan dit onderzoek. De helft van de kinderen kreeg individuele hypnotherapie bij een hypnotherapeut. De andere helft van de kinderen kreeg de thuisbehandeling met zelfhypnose oefeningen. De analyses laten zien dat de CD-behandeling voor deze kinderen goed werkzaam is, bijna net zo goed als de behandeling door de hypnotherapeut. Na een jaar gaf 80% van de ouders van de kinderen die naar een therapeut waren gegaan dat er een adequate verbetering was van de klachten en in de CD groep was dit 70%.

Beide behandelingen hadden ook een positief effect op de kwaliteit van leven en het emotioneel welbevinden van de kinderen. Gevoelens van angst en depressie namen duidelijk af en ook andere lichamelijke klachten zoals moeheid verbeterden. De behandeling met CD bleek veel goedkoper dan de individuele behandeling bij de hypnotherapeut. De conclusie is dan ook dat thuisbehandeling met standaard hypnose oefeningen een kosteneffectieve behandeloptie voor kinderen met prikkelbare darmsyndroom en functionele buikpijn.

 

Referenties:
1.Vlieger AM, Menko-Frankenhuis C, Wolfkamp SC, Tromp E, Benninga MA. Hypnotherapy for children with functional abdominal pain or irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. Gastroenterology 2007;133(5):1430-6.

2.Vlieger AM, Rutten JM, Govers AM, Frankenhuis C, Benninga MA. Long-term follow-up of gut-directed hypnotherapy vs. standard care in children with functional abdominal pain or irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol. 2012;107(4):627-31.

3. Palsson OS. Hypnosis Treatment of Gastrointestinal Disorders: A Comprehensive Review of the Empirical Evidence.Am J Clin Hypn. 2015 Oct;58(2):134-58.

4.Rutten JMTM, Vlieger AM, Frankenhuis C, George EK, Groeneweg M, Norbruis OF, Tjon A Ten W, van Wering HM, Dijkgraaf MGW, Merkus MP, Benninga MA.Home-Based Hypnotherapy Self-exercises vs Individual Hypnotherapy With a Therapist for Treatment of Pediatric Irritable Bowel Syndrome, Functional Abdominal Pain, or Functional Abdominal Pain Syndrome: A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2017;171(5):470-477.

Meer weten over hypnose?

Bekijk dan deze sites.

www.medischehypnose.nl

www.hypnosevoorkinderen.nl