Hypnose voor buikpijn bij IBD: HIPI-studie

HYPNOTHERAPIE

 

Bij hypnose of hypnotherapie denken mensen vaak aan een man met donkere ogen en wellicht een heen en weer zwaaiend horloge, waarmee hij u in een diepe trance brengt. In die trance zou u alles doen wat de hypnotiseur u vertelt te doen. Dit alles is echter “televisie-hypnose” en heeft niets te maken met medische hypnose.

 

Als u bij de hypnotherapeut komt voor een medisch probleem, zal deze diverse oefeningen met u doen, terwijl u hierbij in een staat van ontspanning bent. Deze ontspanning kan het beste worden vergeleken met dagdromen, maar anderen kennen het ook wel van bidden of mediteren.

 

De therapeut zal dan samen met u diverse verbeeldingsoefeningen doen, zoals het verbeelden van de buik wanneer er buikklachten zijn en wanneer er geen buikklachten meer zijn. Ook worden er ademhalings- en ontspanningsoefeningen aangeleerd. Alle oefeningen zijn erop gericht om de overgevoeligheid van de buik te doen verminderen. U bent hierbij niet onder de invloed van de therapeut, zoals gesuggereerd wordt op televisie, maar heeft zelf de volledige controle.

Om het effect van de behandeling te optimaliseren, wordt u aangespoord de oefeningen ook dagelijks thuis te doen. Onze ervaring is dat de meeste patiënten dat trouw doen, mede omdat ze de oefeningen als heel plezierig ervaren.