Hypnose voor buikpijn bij IBD: HIPI-studie

BUIKPIJN EN IBD

 

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn inflammatoire darmziektes (IBD). Het zijn ziektes die vaak gekenmerkt worden door periodes van opvlamming, waarin de ziekte actief is en er ontsteking in de buik is, en periodes waarin de ziekte rustig is en er geen ontsteking is.

 

Ook wanneer er geen ontsteking in de buik is, heeft een deel van de mensen met een inflammatoire darmziekte toch nog buikklachten. Deze klachten van buikpijn, een opgeblazen gevoel en/of een wisselend ontlastingspatroon lijken vaak erg op de klachten van mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Daarom worden deze klachten ook wel PDS-achtige klachten genoemd. Ongeveer 30 tot 50% van de mensen met een niet-actieve inflammatoire darmziekte heeft last van PDS-achtige klachten. We denken dat PDS-achtige klachten worden veroorzaakt doordat de darmen door de ontsteking overgevoelig zijn geworden.

 

Behandeling van PDS-achtige klachten

Artsen geven voor deze PDS-achtige klachten soms dieetadviezen, pijnstillers en/of andere medicijnen om de klachten te bestrijden. Verder kunnen artsen proberen om samen met de patiënt te weten te komen wat nou dingen zijn waardoor de klachten erger worden (zoals bijvoorbeeld gekruid eten of stress), en wat nou momenten zijn dat het juist beter gaat. Bij een deel van de mensen lukt het goed om hiermee de klachten te behandelen. Helaas blijft een gedeelte van de mensen klachten houden.

 

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom worden steeds vaker behandeld met hypnotherapie. Veel mensen geven aan baat te hebben bij deze therapie. We weten nog niet of hypnotherapie ook werkt bij mensen met een inflammatoire darmziekte en PDS-achtige klachten. Om dit te onderzoeken, zijn wij de HIPI-studie gestart. Meer informatie over hypnotherapie vindt u onder het tabblad ‘Hypnotherapie’.