Hypnose voor buikpijn bij IBD: HIPI-studie

BAROSTAT-ONDERZOEK

 

Met dit onderzoek wordt de gevoeligheid van de darm gemeten. Terwijl u op een bed ligt, wordt via de anus een zacht slangetje (dikte 7 mm) met daaraan een lege ballon ingebracht. Het slangetje is verbonden met de meetapparatuur (de barostat).

 

Tijdens het onderzoek wordt de ballon stapsgewijs opgeblazen. Bij elke stap vragen wij u te beschrijven wat u voelt. De meting wordt gestopt zodra u aangeeft dat de opgebouwde druk onaangenaam is. Aan het einde van het onderzoek wordt het slangetje met de ballon weer verwijderd.

Als u tijdens het onderzoek ernstig ongemak ervaart, wordt de meting direct beëindigd. U moet erop rekenen dat het onderzoek ongeveer een uur zal duren. Het is niet verplicht om het barostat-onderzoek te ondergaan, voor deelname aan de studie.

 

Mogelijke ongemakken

Het barostat-onderzoek is over het algemeen niet pijnlijk. Het inbrengen van het slangetje met de ballon kan als onaangenaam of ongemakkelijk worden ervaren, evenals de duur van het onderzoek (ongeveer 1 uur).

 

Daarnaast vragen wij u om voor het barostat-onderzoek nuchter te zijn, en voor de komst naar het ziekenhuis een klysma te gebruiken.