Hypnose bij kinderen met buikpijn: Chronische buikpijn

CHRONISCHE BUIKPIJN

 

Chronische buikpijn, eventueel in combinatie met harde of juist hele zachte ontlasting, komt bij veel kinderen voor. Ongeveer 5 tot 10% van de kinderen in Nederland heeft last van deze, vaak erg vervelende aandoening.

 

Bij de meeste kinderen kan er geen organische oorzaak worden gevonden. Dat betekent dat er in de darm geen afwijkingen worden gevonden, maar er wel vaak ernstige klachten zijn. We spreken dan van "functionele buikpijn" of vaker nog van "prikkelbaar darm syndroom". Bij dit ziektebeeld zijn de darmen overgevoelig geworden voor allerlei prikkels.

 

Er spelen meerdere factoren een rol in het ontstaan en voortduren van de klachten, zoals een familiare aanleg, bepaalde dieetfactoren, een doorgemaakte buikgriep, sommige karaktereigenschappen en stress in de thuissituatie of op school.

 

Behandeling

Jarenlang waren er geen goede behandelmogelijkheden voor kinderen met prikkelbare darmen en door veel artsen wordt er nog altijd geadviseerd om er maar mee te leren leven. Ook worden wel eens voedingsadviezen gegeven of pijnstillers voorgeschreven, maar de meeste kinderen hebben hier weinig baat bij. Sommigen kinderen bezoeken een psycholoog om anders te leren omgaan met hun buikpijn.

 

Enkele jaren geleden hebben we ontdekt dat hypnotherapie een zeer effectieve behandeling is. Bij deze behandeling krijgt een kind zes keer een behandeling van ongeveer drie kwartier van een hypnotherapeut. Hiermee heeft 70 tot 80% van de kinderen op lange termijn geen buikpijn meer. Klik hier voor meer informatie over hypnotherapie.

 

Onlangs is ook aangetoond dat er een thuisbehandeling mogelijk is voor kinderen met prikkelbaar darm syndroom. Hierbij krijgen kinderen een soort zelfhypnose oefeningen mee op een CD, waar ze dagelijks naar kunnen luisteren zonder dat ze een therapeut hoeven te bezoeken. Deze behandeling leidt bij ongeveer tweederde van de kinderen tot een goed resultaat.

 

Klik hier voor meer informatie over zelfhypnose oefeningen via een CD.